Uganda ligt in Oost-Afrika aan weerszijden van de evenaar. Uganda wordt geheel ingesloten door de Democratische Republiek Congo, Rwanda, Zuid-Soedan, Kenia en Tanzania. De oppervlakte van Uganda is 236.040 vierkante kilometer. Uganda is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland.

Uganda heeft een tropisch klimaat, het ligt immers op de evenaar. Naast hoge temperaturen regent het ook veel in Uganda. Er zij twee droge periodes: van december tot februari en van juni tot augustus. Door de klimaatveranderingen zijn deze periodes minder goed te onderscheiden. In het Noordoosten van Uganda valt de minste hoeveelheid neerslag, slechts 500 mm per jaar. Aan het Victoriameer valt de meeste neerslag, meer dan 2100 mm per jaar.

De helft van het Oegandese grondgebied is niet ontgonnen of bebouwd. In het zuidelijk deel van het land bestaat intensieve landbouw. In het veel drogere en onvruchtbaardere noorden is er een veel armere vegetatie. In de moerassen rond de meren doet de papyrus het erg goed. Ongeveer 12% van Oeganda’s gehele oppervlakte bestaat uit nationale parken en bossen.

In Uganda zijn veel olifanten en giraffen hoewel er nog altijd bovengemiddeld gestroopt wordt. De rivieren en meren worden bevolkt door duizenden nijlpaarden. De zeldzame berggorilla’s leven in het Mufumbiro Vulkaangebergte. Bij Lake Edward komen leeuwen voor die in de bomen leven. Zowel in als buiten de wildparken zijn er wevervogels, kingfishers, buffels, antilopen, Oeganda kops, wrattenzwijnen, visadelaars, gazellen, bushbocks en bavianen. De nationale vogel van Uganda is de grijze kraanvogel.

vlag