Verslag werkbezoek voorzitter KvU

Verslag van voorzitter Ruud Boon over zijn werkbezoek aan Uganda
De eerste tien dagen van oktober 2015 ben ik samen met een fashion designer op werkbezoek geweest naar Kibinge/Uganda. Opnieuw een feest van ontmoeting en vriendschap. Samen hebben we een week verbleven in Kibinge, het belangrijkste projectgebied van KvU. Weverbleven in het guesthouse van Buyoga, samen met het gezin van KvU-coordinator Stephen Kamya. Prachtig om zo deel te zijn van dit gezin
.
Belangrijk doel was om aan bark cloth een boost te geven. Bark cloth is de duurzame natuurlijke stof die verkregen wordt van de stam van de Mutuba tree. Deze donkerbruine lakens van stof werden in het verleden gebruikt voor decoratie van de paleizen van de koningen en voor kleding. Hedentendage wordt de stof ook gebruikt als lijkwade. Het is een echt cultuurproduct van Uganda dat ook vermeld staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. KvU ondersteunt de productie van bark cloth, want het is een prachtige stof en geeft werkgelegenheid aan bark cloth bewerkers en jongeren. De vrouwengroep maakt producten. Tijdens het werkbezoek is met tevredenheid een pilot gedaan in het ontwerpen van producten van bark cloth voor de Europese markt. Aan de pilot wordt nu een vervolg gegeven en in januari zal duidelijk worden met welke producten we de boer op gaan. We hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken. Volg de nieuwsberichten op onze website.
Naast de pilot zijn er allerlei ontmoetingen en besprekingen geweest in Kibinge. Heel mooi om te zien hoe daar telkens weer nieuwe concrete stappen in verbetering worden gezet. Dit gebeurt op basis van plannen die daar zelf worden gemaakt door scholen, aasociaties, het Health centre en de KvU-coordinator. Realisitische plannen die aansluiten op de wensen en mogelijkheden daar. Daarmee komt de ondersteuning van KvU steeds precies op de goede plek en het juiste moment.
KVU is het sleutelwoord dat gebruikt wordt om samenwerking en verbetering uit te drukken. Heel bijzonder!
Een paar voorbeelden:
Drie grote school gardens zijn aangelegd en voorzien nu in voeding voor de allerarmste schoolkinderen die vaak maar 1 echte maaltijd per dag krijgen. Die voeding wordt in de middagpauze gegeven. Twee school gardens zijn werkelijk groot. Noemd ze een school-land. Het regenseizoon was net begonnen en dat helpt goed bij de groei. Daarnaast stimuleren de school gardens ouders om meer aandacht te schenken aan het verbouwen van groenten en te zorgen voor gevarieerde voeding.
Heerlijk helder en gezond drinkwater. Het is de droom van ieder schoolkind in Kibinge. Men heeft daar het waterplan opgesteld om waterpompen te herstellen die in het verleden zijn geplaatst door de overheid maar kapot zijn gegaan. Vier scholen hebben al toegang tot drinkwater. De tijd van zwoegende kinderen met jerrycans is daar nu voorbij. Nu de overige acht scholen nog. Daarmee worden dan ook de omringende dorpen voorzien van gezond drinkwater. De komende tijd voeren we hiervoor acties.
Een hoopvolle ontwikkeling is de start van de association of teachers. Leerkrachten die de handen ineen slaan om het onderwijs te verbeteren. Door samenwerking kunnen de kosten verminderd worden van drukwerk voor examens. Ook gaat men verder met het interactieve lesprogramma Happy Start. Ik zag in een klas met kinderen van zo’n vijf jaar oud hoe goed deze methode in de smaak valt bij hen. De scholen wisselen de onderdelen van Happy Start uit. Zo zijn er steeds nieuwe lessen op alle primary schools. Mooi ook om te zien hoe op een van de scholen de kinderen van jongsafaan les krijgen in alleen het Engels. Met deze taal kunnen ze nu eenmaal veel verder komen in Uganda.
Het programma Child to Farmers is een echte topper! Kinderen mogen in kijkstages bij modelboeren allerlei nieuwe dingen in de landbouw en veeteelt ontdekken. Meewerken op het land van hun ouders wordt vaak als straf ervaren maar nu merken ze dat er allerlei leuke aspecten zitten aan agrarische zaken. Het stimuleert hen om in de landbouw en veeteelt door te gaan en daarin een eigen bestaan te gaan opbouwen. Het beste voorbeeld vormt Het Platform. Ik heb grote bewondering voor deze twintig jongeren die met elkaar samenwerken en als jonge boeren (meisjes en jongens) eigen gewassen verbouwen en deze op de markt in de grote stad Masaka verlopen. Een echte start van een eigen agrarisch bedrijf! Deze jongeren zijn het absoluut waard om te ondersteunen met basale praktische kennis. Daarover zijn afspraken gemaakt met de Associatie van koffieboeren Kibinge.
De internetschool zat tijdens mijn bezoek zonder internetverbinding. Maar de lessen voor kinderen gaan gewoon door. Hen leren wennen aan een laptop en de eerste stappen zetten in de digitale wereld. Een paar jaar geleden nog ondenkbaar.
Op bezoek geweest bij het Health Centre Kibinge. Wat een prachtinstelling in een eenvoudige behuizing. Afspraken gemaakt voor de samenwerking in het programma Girls to school: always! in 2016. Ook even de verloskamers bezocht en de digitale weegschaal gezien die een sponsor via KvU mogelijk heeft gemaakt. Een net geboren baby werd erop gewogen. Het Health Centre is er bijzonder blij mee. Wat zou het mooi zijn als we nog meer kunnen betekenen voor dit gezondheidscentrum en vooral de verloskundige praktijk. Mogelijk zijn er ideeen bij de lezers. Laat maar horen.
Het is voor mij een voorrecht om zo in het leven van onze mensen in Kibinge betrokken te zijn. En zij ervaren het als heel bijzonder dat vanuit Nederland hun verbeterstappen worden gevolgd en ondersteund. Zo wordt het een heel nabije wereld en dat voelt erg goed. Ik kijk terug op een blij en succesvol werkbezoek en bedank onze mensen in Kibinge en vooral Stepen en zijn vrouw Eve voor de grote gastvrijheid!
Ruud Boon