Buitenlandstage Renetha Flipse

Stagelopen in Uganda met KVU

Vanaf 1 mei verblijf ik, Renetha Flipse(22), 9 weken in Uganda. Ik zit in het derde jaar van mijn studie, Biologie, Voeding en Gezondheid aan de Aeres Hogeschool in Almere. Aan het eind van het derde jaar is het tijd voor de buitenlandstage. Ik ben op zoek gegaan naar een landbouwgerichte stage in Afrika, waarbij ontwikkeling ook een rol speelt. Zo ben ik terecht gekomen op de website van de organisatie Kinderen van Uganda. In januari heb ik contact gezocht met deze organisatie, en al snel kreeg ik te horen dat er een mogelijkheid voor me was om stage te lopen. Er ging een hele voorbereiding aan vooraf, maar op dit moment ben ik ook daadwerkelijk in Uganda. Ik schrijf dit nieuwsbericht aan het eind van een drukke werkdag, waarin ik samen met het KVU team (Stephen Kamya en een aantal platformmembers) koffiebonen heb geplukt, lokale noten geplant en lokale yam heb opgebonden. KVU coördinator Stephen Kamya is samen met het team ontzettend actief met het uitvoeren van de projecten in de omgeving van Kibinge. Zo hebben ze in de afgelopen anderhalf jaar 9000 Mutuba bomen geplant. Deze bomen zorgen voor schaduw in de gewassen, bodemverbetering, en barkclothes. Ze kunnen daarnaast ook dienen als steun voor klimmende gewassen zoals noten, yam en passievrucht.

Mijn verblijf

Ik verblijf in het huis van Stephen Kamya en zijn gezin, ze zijn ontzettend gastvrij en het eten is top elke dag. Ze hebben sinds kort een gastenverblijf gebouwd, waardoor ik ook wat privacy heb. Doordat ik in het gezin van de coördinator van KVU verblijf kom ik veel te weten over de werkzaamheden van KVU, maar leer ik ook de cultuur kennen. Het dropje Kibinge is 30 minuten rijden van de stad Masaka. Kibinge is een dorpje waar ze niet zo vaak een ‘Muzungu’ zien. De kinderen roepen me best vaak na en ik zwaai lachend terug. De mensen zijn ontzettend aardig en je voelt je al snel op je gemak. Wel zie je overal de armoede om je heen. Er valt nog zoveel te behalen in Kibinge en omgeving. Onderwijs en voedselvoorziening daar draait het om!

Tot nu toe heb ik kennisgemaakt met meerdere projecten. In de eerste week dat ik in Kibinge was heb ik samen met het team bomen geplant bij 2 basisscholen, met een schooltuin. Deze schooltuinen zorgen voor voedselvoorziening van de schoolkinderen en tegelijk leren de kinderen van jongs af aan al praktische vaardigheden in de landbouw.

Ik ben aanwezig geweest bij een meeting, waarbij ouders van schoolkinderen aanwezig waren. In deze meeting werd geprobeerd de ouders te motiveren om interesse te tonen in de ontwikkelingen van hun kinderen op school.

Stephen en ik zijn een aantal dagen bij het Vocational Training Centre geweest om te helpen met planten en verzorgen van de gewassen. Jonge boeren hebben hier een stuk land tot hun beschikking om gewassen te verbouwen waar ze hun geld mee kunnen verdienen. KVU bied deze jongeren een geweldige kans. Tijdens mijn verdere verblijf zal ik me richten op bodemonderzoek bij het Vocational Training Centre.